Ben je na mijn eerste blog ook een liefhebber geworden van filterkoffie? Dan zul je blij worden als ik je vertel dat er nog talloze andere zetmethoden zijn om te verkennen.
In deze blog duiken we weer in de fascinerende wereld van filterkoffie en zetten we in het zonnetje: De Chemex.
Wat is de Chemex?
We beginnen met een klein feitje: de Chemex is ontworpen door een Duitse chemicus in 1941. En naast dat het koffie maakt, is het ook een klein kunstwerkje. Want als je de chemex bekijkt, doet het je misschien ook wel denken aan iets wat je gebruikt in een laboratorium, maar in plaats van chemicaliën te mengen, creëren we met de chemex een smaakvolle mix van frisse aroma’s en fruitige tonen.
Als je het mij, vraagt is het een elegante, maar toch eenvoudige methode om koffie te zetten. Het heeft een zandloperfiguur en de hals is gewikkeld in een houten kraag met een speels touwtje.
En een van de leukste aspecten van het zetten van filterkoffie is: het proeven. Elke keer kan je namelijk weer een ander recept bedenken, waardoor je weer iets nieuws in je koffie zult ontdekken! Vooral met een chemex is dit erg leuk, want of je voorkeur nu uitgaat naar fruitige tonen, bloemige aroma’s of een nootachtige nasmaak, de chemex onthult al deze kenmerken op een subtiele manier!
Het geheim van de Chemex.
Dankzij de vorm van de Chemex en bijhorende, dikke filters worden stoffen en oliën vastgehouden in de koffie, wat ervoor zorgt dat de koffie een frisse, fruitige en lichte smaak krijgt. (Bij gebruik van de juiste koffiebonen)
En het leuke aan de Chemex is dat je zelf de controle behoudt over bepaalde factoren, zoals de hoeveelheid water en de doorlooptijd. Die factoren zijn super belangrijk, omdat ze een groot impact hebben op de smaak van je koffie.
Basisbereiding
Laten we beginnen met een basisrecept om je op weg te helpen:
Benodigdheden voor 2 kopjes koffie
- Chemex + filter
- Weegschaal
- Koffiemolen
- Waterketel
- 26 gram koffiebonen (medium gebrand)
- 500 ml ml heet water (ongeveer 90 graden)
- Timer
Stappen:
- Spoel de Chemex om met heet water, om de kan alvast voor te verwarmen.
- Plaats het filter bovenin de Chemex en spoel het filter met wat warm water. Hiermee voorkom je de papiersmaak die in je koffie terechtkomt. Wacht totdat je filter niet meer druppelt.
- Giet het water vervolgens weer weg, maal 26 gram koffie op een grove maalgraad en strooi dit in het filter.
- Zet de chemex op een weegschaal en pak je timer erbij.
- Giet langzaam wat heet water in een ronde beweging over de gemalen koffie. Doet dit totdat alle gemalen koffie vochtig is.
- Dit laat je even 30 seconden met rust en als het goed is zie je dan luchtbelletjes ontstaan die bovenop de koffie borrelen. Dat noemen we het ‘blooming process’ en zorgt voor het ontgassen van de koffie.
- Nu giet je in 4 rondes de rest van het water in draaiende bewegingen op de koffie. Je wilt ongeveer 30 seconden per ronde aanhouden.
- Na 3 á 3,5 minuten is als het goed al het water op de koffie gegoten en ook al doorgelopen door het filter.
- Giet de koffie in een hittebestendig glas en geniet!
Loopt jouw koffie nou niet hetzelfde door zoals hierboven beschreven? Speel dan de volgende keer met wat factoren.
Voorbeeld: Nam jouw koffie veel langer de tijd? Maal je koffie dan wat grover. Was je koffie veel te snel klaar? Maal de koffie dan wat fijner.
Ook kun je kijken wat jouw koffie doet als je in meerdere rondes opgiet, of noujuist minder. Zolang je in je achterhoofd houdt: hoe meer water je in een keer toevoegt, hoe sneller het water door de koffie heen loopt en minder extractie de koffie zal hebben. Bij het toevoegen van minder water je in een ronde heeft dus het tegenovergestelde effect.
Verrijk je ervaring.
Als dit basisrecept je enthousiast heeft gemaakt, ga dan vooral eens experimenten met onderstaande recepten:
Recept 1
- Breng 670 gram water aan de kook tot 95 graden en weeg 42 gram koffie af. Maal de koffie met een grove maling.
- Maak je chemex en je filter nat met warm water en giet dit daarna weg.
- Strooi je koffie in het filter in de chemex.
- Zet de chemex op je weegschaal.
- Start je timer en giet tot 70 gram water op de koffie.
- Laat het bloomen.
- Na 35 seconden giet je tot 320 gram water op de koffie, maar giet het in cirkels.
- Wacht even.
- Zodra je timer op 2 minuten is, giet je de rest van het water in cirkels op de koffie.
- De koffie moet rond de 3,5 minuten klaar zijn met doorlopen.
- Enjoy!
Recept 2
- Breng 500 gram water aan de kook tot 92 graden en weeg 30 gram koffie af. Maal de koffie medium tot grof.
- Maak je chemex en je filter nat met warm water en giet dit daarna weg.
- Strooi je koffie in het filter in de chemex.
- Zet de chemex op je weegschaal.
- Start je timer en giet tot 100 gram water op de koffie.
- Laat het bloomen.
- Na 30 seconden giet je er in cirkels 100 gram water bij.
- Giet rond de 1:30 minuut nog een keer 200 gram water in cirkels erbij.
- En giet na 2:30 minuut de laatste 100 gram water in cirkels erbij.
- De koffie moet rond de 5 minuten klaar zijn met doorlopen.
- Enjoy!
Blijf ontdekken!
Onthoud, de sleutel tot het perfecte kopje koffie is experimenteren. Durf te variëren met de maalgraad en waterhoeveelheid.
En heb jij nou een recept voor de Chemex waar je u tegen zegt? Deel hem dan zeker hieronder!
Brew Tips van De Koffievogel
Nog een paar tips voor jullie:
Gebruik altijd verse bonen en maal ze pas net voordat je koffie gaat zetten.
Koffiebonen met frisse, fruitige aroma's, bij voorkeur 100% arabica, komen erg mooi tot zijn recht in een Chemex.
Voor meer tips en inspiratie, volg mijn Instagram- en Facebook pagina! Klik op de button hieronder, klik op volgen en mis vanaf nu niks meer!
Happy brewing!
Reactie plaatsen
Reacties