Ben jij op zoek naar de perfecte koffie, maar vind je het moeilijk om tussen alle opties te kiezen? Ontdek in deze blog alles wat je moet weten over koffiebonen en de smaakinvloeden die ze bieden. Leer waar je op moet letten om jouw ideale koffie te vinden!
Maar welke koffie moet je dan kiezen?
Dat is eigenlijk nog niet zo makkelijk, omdat je te maken hebt met verschillende smaken en over smaak valt niet te twisten. Als mensen mij benaderen voor advies, dan zeg ik ook altijd dat dit heel persoonlijk is. Wel kan ik je helpen en de keuze makkelijker maken door wat meer te vertellen over de boonsoorten, maar vooral ook uit te leggen wat nou precies de koffiesmaak beïnvloedt en waar je allemaal op kunt letten, de volgende keer dat jij op zoek gaat naar een nieuwe koffie.
Welke boonsoorten zijn er?
Er bestaan 3 verschillende koffie soorten, namelijk:
De Coffea Arabica, Coffea Robusta en Coffea Liberica.
Misschien komen die eerste twee jou wel bekend voor: Arabica en Robusta. Dat komt omdat deze twee soorten voornamelijk worden geproduceerd voor consumptie. De derde, de Liberica, wordt veel minder geproduceerd voor consumptie, omdat gebleken is dat de kwaliteit en daardoor ook de opbrengst hier niet goed genoeg voor zijn. Dit betekent niet dat je deze nooit zult tegenkomen, maar de meest voorkomende zijn toch wel de Arabica en de Robusta.
Arabica vs. Robusta
En als we het dan over de Arabica en de Robusta hebben, wat is dan eigenlijk het verschil tussen deze twee bonen?
De duidelijkste verschillen zijn het uiterlijk van de boon en de smaak. Maar hoe kan dit nou hoor ik je denken.
Nou, dit komt door het hoogteverschil. De Arabica koffieplant groeit veel hoger dan de Robusta plant, waardoor de plant minder risico loopt. De plant heeft namelijk veel minder last van ziektes en parasieten in tegenstelling tot de Robusta koffieplant die veel lager groeit en zichzelf dus ook veel meer moet beschermen. En omdat de Robusta zichzelf dus meer moet beschermen, zorgt de plant ervoor dat hij meer cafeïne aanmaakt. Dit is ook de reden dat er veel smaakverschil in beide bonen zit.
De Robusta boon is van nature bitterder, terwijl de Arabica boon een wat zachtere en zoetere smaak heeft.
Verschillende smaken
Naast dat je dus een smaakverschil hebt tussen verschillende boonsoorten, zorgen andere invloeden ook voor een smaakverschil.
Net zoals bij wijn: de bodemsamenstelling, het klimaat en de omgeving waarin de de plant groeit, zorgt ervoor dat de smaak wordt beïnvloedt. Of de plant nu groeit op de hooggelegen plateaus van Ethiopië, de hellingen van Colombia of de plantages in Costa Rica, elke regio geeft zijn unieke smaakprofiel aan de koffie mee.
Op de afbeelding zie je 'De Koffiegordel'. En deze gordel geeft aan waar ter wereld koffie groeit en geproduceerd wordt.
En als de koffiebonen klaar zijn voor de oogst, ondergaan ze verschillende verwerkingsmethoden. Twee van deze methoden noemen ze: ‘Washed’ en ‘Natural’. Ook alle verwerkingsmethoden hebben invloed op de smaak en textuur van de uiteindelijk koffie. Een tipje van de sluier: Natural verwerking zorgt voor zoete smaken terwijl een Washed verwerking leidt tot wat zuurdere smaken zoals de citrus tonen.
En dan heb je natuurlijk nog te maken met het brandproces. Want het branden van de koffie bepaald ook een gedeelte de smaak.
Maar hoe een brandingsproces nou precies werkt, dat vertel ik jullie in een andere blog! Dus houdt de website in de gaten.
Dus waar kun je het beste op letten bij het kopen van een koffie?
Bestudeer de verpakking eens wat beter en kijk of er op de achterkant wat meer informatie gegeven wordt.
Welke boonsoort is het? Uit welk continent, land of zelfs uit welke regio komt de koffie? Staat er ook bij, op welke manier de koffieboon verwerkt is na de oogst? Hoe meer informatie er op de verpakking, hoe makkelijker het voor jou is om te ontdekken wat jij nou echt lekker vindt!
Is je interesse na het lezen van deze blog aangewakkerd en wil je nog meer advies en uitleg voor het vinden van jouw perfecte koffie? Schrijf je dan in voor een van mijn workshops! Hierin behandel ik de smaken en invloeden nog uitgebreider en laat ik je kennis maken met verschillende koffies.
Reactie plaatsen
Reacties